Lapin Metkat

Vasemalla on linkki kalenteriin, katso sieltä syksyn 2019 kokousajat ja paikat sekä kaikki tapahtumat.

 

Lapin Metkojen puheenjohtaja on Janne Siltanen, sihteeri on Vili Korhonen.

 

JULKAISEMME TÄSSÄ TOIMINTAMME KOHOKOHTIA VUONNA 2019. JÄRJESTYS ON UUSIMMASTA VANHIMPAAN.

Lapin Metkat on Me Itse ry:n paikallinen toimintaryhmä, joka pyrkii toiminnallaan vaikuttamaan paikalliseen päätöksentekoon.

Lapin Metkojen keskeisiä tavoitteita ovat: oppia tunnistamaan omat oikeutensa, oppia toimimaan oikeuksiensa puolesta, täysimääräinen itsemääräämisoikeus ja hyvä elämä muiden joukossa.

"Tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka, jota teemme" 

Lapin Metkat järjestää ystävänpäivän tukikonsertin.

 

 

yhdessä

 

pe 14.2.2020 klo 18.30

Ounasrinteen kappelissa
Saaruantie 3, 96400 Rovaniemi

Liput 10e (Avustajat maksutta)
Sisältää leivoskahvit, kahvitarjoilu alkaa klo 17.45

Liput ennakkovaraus puh. 040 5007890 (Kaisa) tai 040 7211946 (Merja)

 

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry järjestää maksuttoman Toimi ja vaikuta -kurssin Rovaniemellä.
Kurssi on tarkoitettu aikuisille, jotka tarvitsevat oppimiseen ja asioiden ymmärtämiseen tukea.

Kurssi pidetään  kolmena lauantaina. Lauantait ovat 1.2., 14.3. ja 6.6.2020
Kurssille mukaan valitut osallistuvat kurssin kaikkiin päiviin.

Viimeiseen kurssipäivään voi osallistua myös kurssilaisen lähi-ihminen.  

Kurssin kaikkiin päiviin ovat tervetulleita henkilökohtaiset avustajat ja tulkit. 
Kurssille haetaan mukaan  täyttämällä liitteenä oleva hakulomake.

Kurssille mukaan hakeminen päättyy 13.1.2020.

Hakulomake löytyy täältä
 

Kurssille valitaan 12 osallistujaa. Kaikille hakijoille ilmoitetaan  onko päässyt kurssille mukaan vai ei.
 

1-7.12 vietettiin valtakunnallista kehitysvammaisten teema viikkoa. Lapin metkoilla oli kolmena päivänä tempauksia.

Tiistaina oltiin kansalais talolla keskuselu tilaisuudessa jossa puhuttiin vammaisten asioista. Paikalla oli paljon vammais järjestöjä Rovaniemeltä ja hyvät keskustelut saatiin aikaiseksi.

Keskiviikkona olimme ensin Revontulessa Stadiumin edessä kertomassa teema viikosta sekä Me itse ry:n ja lapin Metkojen toiminnasta. Tämän jälkeen suuntasimme suoraan Lappia talolle kaupungin johtaja ehdokkaiden kysely tunnille. Itse kysyin heiltä kehitysvammaisten osatyö kykyisten henkilöiden työllistymisestä ja molemmilta tuli hyvät vastaukset (maanantaina virkaan tuli valituksi Ulla-Kirsikka Vainio).

Torstaina vielä Caritaksella kerroimme Lapin Metkojen toiminnasta. Ravontulessa ja Caritaksella meillä oli mukana myös haitaristi Pasi Laitila Kemijärveltä jonka avulla saimme sitten enemmän kiinnostuneita ihmisiä tulemaan luoksemme 

 

 

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna 26-27.10 Järjestettiin Rovaniemellä Me Itse päivät. Päivien aiheena oli Oikeus hyvään palveluun. Viime viikolla oli myös Uusi Rovaniemi lehdessä juttua päiivistä johon oltiin haastateltu Lapin Metkojen puheen johtajaa Janne Siltasta ja ja sihteeriä Vili Korhosta.

 

Lauantaina kävi ihan oikea napapiirin joulupukki myös vieraana. Sen lisäksi silloin käytiin osan vieraista kanssa Pilkkeellä ja ilta ohjelmassa oli vuorossa viimeinen Onnen avaimet musikaali esitys. Kaikin puolin oli aivan mahtavat Me Itse päivät ja onhan se aina mukava tavata muualta Suomesta kotoisin olevia Me Itseläisiä joita oli niiden parin päivän aikana täällä Rovaniemellä paikan päällä yli sata henkilöä sekä yhdistyksen jäseniä että tausttuki henkilöitä. Kiitos kaikille Metkojen jäsenille, tausta tuki henkilöille, Me Itse ry:n toimiston työntekijöille joiden kanssa suunniteltiin päiviä sekä tietenkin kaikille vieraille.

Lapin metkat lauloi eilen kansallisessa kirkkopyhässä lähes täydelle kirkolle mukaan lukien rakkauden voimasta. Talkoolaisinakin oli tapahtumassa myös Metkojen jäseniä jotka eivät esityksessä olleet mukana. Lapin Metkoista Vili Korhonen ja Pirjo Kähkönen olivat myös juontajina päivä juhlassa jossa esitettiin osia huhtikuun Onnen avaimet musikaalista. Mahtavalta kuulosti kyllä ja nyt on halu päästä esittämään uudelleen. Kiitos kaikille jotka osallistuivat kirkkopyhään (Rovaniemen seura kunnan työn tekijät juontajat, esiintyjät, talkoolaiset ja kaikki vieraat.) Lokakuun lopussa vielä esitetään Onnen avaimet Me Itse päivillä.

Kuvan kautta fiiliksiä eilisistä harkoista sunnuntain kirkkopyhää varten.

 

Metkalaisia iloinen joukko kävi Ylitorniolla Toivoa onnittelemassa syntymäpäivän johdosta 17.8.2019.

Kiitos Toivolle mukavasta juhlasta.

Turva tarkastuksesta päästiin kaikki hienosti läpi.

Lapin Metkojen jäseniä kävi viime viikonloppuna Simerockissa. Mukana oli menossa isossa porukassa perjantaina kahdeksan ja lauantaina seitsemän Metkalaista kolme tausta tukea molempina päiivinä. Näiden lisäksi muutamia oli myös paikan päällä. Todella mukavaa oli ja perjantaina ensimmäisen esiintyjän Ellipsin jälkeen syötiin porukalla jätskiä. Ensi vuonna ehdottomasti uudestaan.

Onnen Avaimet esitys 27.4.2019 Rovalan juhlasalissa.


Viime viikon lauantaina 27.4 oli  Rovaniemen kansalaisopisto Rovalan juhlasalissa Lapin Metkojen ja Rovalan järjestämä erityis nuorten musiikki näytelmä Onnen avaimet. Mukana oli useita Lapin Metkojen jäseniä.

Meno oli aivan loistava koko ajan. Kaikki onnistuivat parhaiten juuri esityksen aikana. Alussa ollutta sopivaa jännitystä ei lavalla huomannut. Salissa oli yleisöä huikeat noin 150.

Syksyllä esitetään vielä tätä musikki näytelmää vielä ainakin Kansallisen kirkkopyhän ja Me Itse päivien yhteydessä. Kiitos kaikki mukana olleet ohjaajat, Rovalan opiskelijat, yleisö, Metkojen tausta tuet jotka hoitivat kahviota ja olivat mukana esitystä tekemässä sekä tietenkin kaikki esiintyjät.

TULOSSA!

Koulutusta aiheesta Mistä hyvät palvelut on tehty?

Aika:  22.5.2019, alkaa klo 13:00, loppuu klo 16:00

Paikka:  Piekkari (Pienteollisuustalo), osoite Pohjolankatu 2, kokoushuone Terva

Tarkoitus: Tilaisuuden tarkoituksena on kertoa selkokielellä, mitä tarkoitetaan yksilöllisellä palvelusuunnittelulla, mitä asioita neuvottelussa käsitellään, ketä neuvottelussa on mukana ja ennen kaikkea, miksi palvelusuunnitelma on vammaiselle henkilölle tärkeä. Rautaisannos vammaispalveluista selkokielellä!

Tavoite: Osallistujat ymmärtävät palvelusuunnitelman merkityksen ja osaavat valmistautua neuvotteluihin, joissa käsitellään heidän omia asioitaan ja tulevaisuuttaan.

Kohde: Me Itse paikalliset ryhmät ja erityisesti kehitysvammaiset henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita palveluidensa ja tukensa kehittämisestä

Tilaisuudessa pyritään käyttämään mahdollisimman selkeää kieltä. 

 


 

Lapin Metkojen jäseniä Tampere talon ulkopuolella

Me Itse vuosikokous ja 20-vuotis juhla Tampereella 16-17.3.2019

19 Lapin Metkojen jäsentä kävi viime viikonloppuna Tampereella Me Itse Ry:n vuosikokouksessa ja 20-vuotis juhlassa. Lähtö oli lauantaina aamulla kuuden aikaan. Tampererella olimme yhden aikaan ja veimme kamat nopeasti hotellille. Tämän jälkeen kävimme vielä syömässä ja sitten suuntasimme kohti Tampere taloa. Lauantaina ensin oli vuorossa seminaari jossa oli tervehdyksyiä eri tahoilta ja Me Itse Ry:n historiasta tehty video. Salin ulkopuolella oli kuvia viime vuoden marraskuussa Porissa järjestetyistä Me Itse päivistä. Seminaarin jälkeen oli vielä iltajuhla jossa oli ohjelmassa runon lausuntaa, stand up komiikkaa ja live musiikkia.

Sunnuntaina herättyämme menimme hotelliin aamupalalle jonka jälkeen lähdimme jälleen kohti Tampere taloa. Seminaarissa oli silloin vuorossa mukaan lukien Me Itse johtokunnan äänestys kahdelle seuraavalle vuodelle. Kuusi eniten ääniä saanutta ehdokasta valitiiin. Lapin Metkojen ehdokas ja Metkojen puheenjohtajana toimiva Janne Siltanen sai kaikista ehdokkaista eniten ääniä (uskomattomat 80 ääntä) ja tuli siis valituksi johtoryhmään. Toukokuussa Tampereella olevaan Kehitysvammaisten tukiliiton kokoukseen valittiin myös edustajia Me Itse Ry:stä. Lapin Metkojen jäsen Nea Vanhanarkaus pääsi tässä äänestyksessä varasijalle. Onnittelut Janne ja Nea!

Kahdelta hyppäsimme junaan ja lähdimme takaisin kohti Rovaniemeä. Yhden junanvaihdon matkan aikana teimme Oulussa ja olimme kotona Rovaniemellä vähän ennen yhdeksää illalla. Kaikin puolin oli oikein mukava reissu ja itseni puolesta kiitän kaikkia jotka olivat matkalla mukana.

Lapin Metkojen kokous 16.2.2019 Caritaksen Aurora-salissa

Kokouksessa meitä oli 23 henkilöä. Kuulumiset juteltiin. Uudet Lapin Metkalaiset esittäytyi. Keskusteltiin matkasta Tampereen Me Itse 20-vuotisjuhlaan ja vuosikokoukseen.  Keskusteltiin Rovaniemellä lokakuussa 2019 järjestettävistä Me Itse päivistä ja niiden ohjelmasta. Keskusteltiin myös kunkin omia ajatuksia oman tuen tarpeesta. Paljon keskustelua aiheesta henkilökohtainen avustaja, kun niitä ei ole saatu ja Meikäläisiä ei ole kuunneltu. Kuultiin suunnitelmista järjestää koulutuksia toukokuussa Aiheena ”Mistä on hyvät palvelut tehty”.

Mukavaa ennakkotietoa!

 

Me Itse päivät Rovaniemellä 26.-27. lokakuuta 2019. 

Kaksipäiväinen tapahtuma on Hotelli Scandic Pohjanhovissa. Tarkempi ohjelma ja aikataulu tulossa kevään aikana.

 

Merkkaa jo kalenteriisi päivät!


 

Ystävänpäivän tukikonsertti

 

"Jotta kukaan ei jäisi
yksin"

Ounasrinteen kappelissa
torstaina 14.2.2019 klo 18:30 

Lämpimät kiitokset Sillanrakentajille!

Olette ihania, parhaita ystäviämme!

Meitä oli paikalla esiintyjiä ja yleisöä huikeat 75 henkilöä!


 

Valtakunnallinen Me Itse ry on kehitysvammaisten ihmisten oma yhdistys. Se puolustaa kehitysvammaisten ihmisoikeuksia. Kehitysvammaiset ihmiset itse päättävät yhdistyksen tavoitteista ja toiminnasta. Toimintaa ohjaa tavoite- ja toimintaohjelma "Meikäläisissä on voimaa!".

Tarvitseko lisätietoja Lapin Metkojen toiminnasta? Yhteystietosivulla on lomake, jolla voit jättää meille viestin, niin me otamme Sinuun yhteyttä

Haluatko liittyä jäseneksi? Tässä linkki Me Itse ry:n sivuille, jossa voit liittyä Me Itse ry: ja Lapin Metkojen jäseneksi.